Gabriel Burlacu
Trandafiri și gherbera
Povestiri
Poetul Gabriel Burlacu este și prozator, fiind, înainte chiar de a aborda
poezia, autorul unor romane. Acum el se prezintă însă într-o ipostază
inedită, cea de memorialist și realizator de schițe. Întâmplări insolite,
cele mai multe cu haz, din existența bogată a autorului iau forma unor
proze concentrate, plăcute la lectură și ușor moralizatoare. Citiți-le cu
încredere” Horia Gârbea
„Prunele vinete erau multe și se lojneau, iar cele gârlănoase, zemoase,
aveau un parfum deosebit, se consumau proaspete, se făcea compot
sau gem.
.................................................................................................................
Culegeam și mâncăm pere motrune, o varietate de pere vechi
românești, astăzi aproape dispărute, mere văratice acrișoare și
parfumate, iar când începeau să prindă coajă nucile verzi, savuram
miejii de nucă scobiți de bunicul meu.
Tot la capitolul deliciilor culinare din copilărie de la bunici includ
smântâna, urda, brânza proaspătă și cea veche, carnea și cârnații la
garniță, sarmalele care se găteau în oală de lut la foc mic, iahnia de
fasole cu murături asortate și ușor ardeiate, mămăliga.” Prune
gârlănoase