Editura NEUMA

Editura NEUMA. De cinci ani alături de tine.

Înființată în 2014 de către poeta Andrea H. Hedeș, editura clujeană NEUMA a împlinit în această vară cinci ani de exsitență. Sub auspiciile trandafirului alb, logo-ul desenat de Laura Poantă și al motto-ul parfum de carte, editura NEUMA și-a propus să se centreze pe promovarea calității și a valorii, pe respectul pentru oameni și cărți, toate acestea reflectându-se în colecțiile de literatură română contemporană.

Cei cinci ani de activitate editorială au propus publicului larg și autorilor colecțiile de poezie, Arca și Ipostaze, de critică literară și eseu, Arcadia, de proză, Horatio, de teatru Prospero, de literatură pentru copii, Puck precum și unele dintre cele mai frumoase antologii, sub îngrijirea poetului, prozatorului și dramaturgului Horia Gârbea. O colecție nouă a editurii este Colecția Cărțile Avangardei care propune, sub îngrijirea poetului Leo Butnaru, poeții deveniți clasici ai poeziei ruse: Vladimir Maiakovski, Velimir Hlebnikov, ș.a.m.d. De o atenție deosebită s-a bucurat literatura română din diaspora, mai precis din Spania, scriitori importanți în comunitatea românească iberică fiind aduși în atenția publicului de acasă, fiind prezenți cu volume de poezie la Editura NEUMA.

Autorii și cititorii editurii NEUMA au devenit prieteni și parte din ceea ce chiar ei numesc familia NEUMA, lucru resimțit în atmosfera plină de cordialitate și căldură care însoțește întotdeauna lansările de carte, fie că acestea au loc la Cluj sau la București, la Madrid sau la Londra, la Gaudeamus sau în sala unei biblioteci, teatru sau muzeu. Majoritatea scriitorilor care au debutat la Editura NEUMA au devenit și membrii ai Uniunii Scriitorilor din România. Cei consacrați deja sunt scriitori recunoscuți și onorați cu premii atât la nivel național cât și internațional. Câțiva dintre ei și doar câteva dintre realizările lor le puteți citi în finalul acestui articol iar cărțile lor se bucură de atenția cronicarilor din cele mai importante reviste literare.

Ca o încununare a acestui parcurs, Editura NEUMA a fost onorată în 2018, în cadrul Galei APLER cu Premiul de Excelență 2017 al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România, Premiu acordat Editurii NEUMA pentru susținerea literaturii românești contemporane.


Asociația Culturală NEUMA

CIF: 39370858